VLLA

Project 128: klassiek en 128 BPM techno – Mozart on steroids?

12 december 2013 Nieuws

Project 128 komt vrijdag 13 december naar VLLA voor een teaserparty. Vrijdag performt een deel van het complete ensemble. Vanaf 22.00 uur kun je gratis komen luisteren hoe Violiste Ellantsje de Vries (NL) en drie deejays Kieran Klaassen (NL), Yu Oda (JP) en Pascal Meyer (LU) partituren van klassieke componisten combineren met electronische muziek, 128 beats per minute. De teaserparty is een voorbode van wat je kunt verwachten bij hun optreden op zaterdag 1 februari in VLLA, waarbij het volledige ensemble aanwezig zal zijn.

PROJECT 128 in een notedop

In deze teaser trailer stelt het Project 128 collectief met muzikanten en DJ’s zich voor, vertellen ze wat ze met Project 128 doen, en hoor je alvast hoe zo’n moderne 128 BPM compositie klinkt. Mozart zou er wild van worden.

Project 128 is een spannend, nieuw initiatief van de twee jonge Amsterdamse ensembles ACE en Looptail. Een groep jonge, veelbelovende componisten hebben ruw materiaal geschreven met een combinatie van invloeden van Xenakis tot Daft Punk, die allemaal weer uiteen getrokken worden, samengesmolten, bewerkt en live gemixt door dit collectief van musici en DJ’s. Akoestisch en elektronisch, klassiek en techno, luisteren en dansen, het komt allemaal samen onder één overkoepelend concept: 128 beats per minuut!

Project 128 is een spannende ervaring voor de luisteraar die de grenzen tussen concert, sessie of feest overstijgt. Met het doorbreken van het traditionele concert brengt het innovatieve, gecomponeerde muziek naar nachtclubs en dance events, brengt ‘klassieke instrumenten’ in contact met een nieuw publiek en blaast de wereld van de gecomponeerde muziek nieuw leven in.

‘De aanpak van de componist moet flexibel zijn, het kan maar zo dat het ensemble niet het hele stuk speelt.’ Daarnaast wordt de compositie niet als een voltooid stuk gezien, maar als ‘materiaal dat uitvoerenden en componisten samen afronden en tot onderdeel van een evenement maken’, vertelt artistiek leider en componist Yu Oda. De stukken worden aan elkaar gelijmd en met eerdere werken gemixt, er wordt geïmproviseerd en techno, house en popmuziek worden toegevoegd aan het geheel. Tijdens een uitvoering zijn veel dingen mogelijk, er is maar één voorwaarde: alles moet 128 beats per minuut zijn.
(Uit: artikel op Muziek van Nu, met Yu Oda)

[Kijk voor meer info op de VLLA agenda: Project 128 Teaser Party: 1 violiste en 3 DJ’s]

[Official Project 128 Party – zaterdag 1 februari 2014, met compleet ensemble]

 

Leuk? Deel het hier!