VLLA

Broedplaatsendag en stadexpeditie, VLLA en REMARK doen mee

21 september 2013 Nieuws

Vandaag is het Broedplaatsendag in Nieuw West én Pakhuis De Zwijger organiseert stadexpedities door heel Amsterdam. Tijdens de tweede editie van de Broedplaatsendag kun je op stadexpeditie langs de vele bottom-up initiatieven, kunstenaars, moestuinen, gebiedsbrands, wijkondernemingen, communities, kunst&cultuur, zelfbouwprojecten, inspirerende werkplaatsen, verrassende gebouwen en tijdelijke horeca spots die Amsterdam rijk is. Naast open ateliers, zijn er verschillende exposities, rondleidingen, performances, audiotours, wedstrijden, vertellingen, sessies, theater, film, muziek, diners en workshops. Van 12.00 – 00.00 uur kunnen Amsterdammers – van buurtbewoners tot bestuurders en van studenten tot ambtenaren – de lokale bottom-up praktijken door heel Amsterdam van dichtbij bekijken en kennismaken met al deze creatieve stadsmakers.

WAT KUN JE DOEN BIJ VLLA EN REMARK

Bij VLLA en REMARK kun je vandaag van 12:00 uur tot 13:00 uur (met een uitloop naar 14:00 uur) deelnemen aan een rondleiding met vertellingen.

De rondleiding begint om 12.00 uur bij VLLA, waar Onno van der Grinten – de eigenaar van VLLA – je vertelt over de juicy details uit de geschiedenis van VLLA, over de initiatieven en events die in VLLA zijn ontstaan, de recente ontwikkelingen, maar ook hoe buurt- en stadsbewoners zelf avonden en events kunnen opzetten in VLLA. Wat komt er allemaal bij kijken?
Aansluitend neemt kunstenaar en landschapsarchitect Bert Kramer je mee naar de REMARK-werkplaats in het pand naast VLLA en de avontuurlijke en plukbare Spiegeltuin van REMARK en vertelt hij je in geuren en kleuren over de Spiegeltuin en het buurtgerichte artist in residence project dat hij en Marie-José Hamers opzetten.

VLLA is gratis toegankelijk voor publiek tijdens de rondleiding van 12:00 en 13:00 uur. Om 15:00 uur start het feest VOETJE VRIJEN georganiseerd door DOETJE DANSEN, de entree daarvoor is 15 euro.

De werkplaats van REMARK op Willem Roelofsstraat 9 is vandaag tot 17.00 open, je kunt daar de hele dag binnenlopen voor vragen. Gratis entree.

De stadsexpeditie die Pakhuis De Zwijger heeft uitgezet waar VLLA en REMARK in zijn opgenomen vind je hier:
[ EXPEDITIE REMBRANDTPARK ]

ZELF STADSEXPEDITIE ROUTE UITSTIPPELEN

Natuurlijk kun je ook deelnemen aan de rondleiding van VLLA en REMARK wanneer je je eigen route uitstippelt door de stad! Met behulp van een interactieve kaart op www.dezwijger.nl/NAstadexpeditie selecteer je de plekken in je eigen buurt of de highlights uit de stad en creëer je je eigen route.

ANDERE PLEKKEN, ORGANISATIES EN STADSEXPEDITIES IN DE BUURT VAN VLLA EN REMARK

Deelnemende plekken en organisaties in de buurt van VLLA: ACTA, Buurtonderneming de Serre, Buurtkamer Corantijn, CreamClub, De Vlugt, Diderot, Garage Notweg, Heining Ateliers, Hotel Buiten, Huis van de Wijk, HW10, Lucas Community, Lunchroom De Tulp, Makers&Co, Moestuin De Groene Adriaan, Nice Nieuw West, Nieuw West Open, Rijkshemelvaartdienst, Urbaniahoeve, VLLA en REMARK. Elke locatie heeft een eigen karakter en geeft een kijkje in zijn inspirerende binnenplaats. Het is een gezellige dag uit voor cultuurliefhebbers en nieuwsgierige bewoners, waarbij op locatie ook wat gegeten of gedronken kan worden. Er komt een routekaart voor de fietser, OV reiziger en een pendelbusje tussen een aantal verder gelegen locaties.

[ BEST OF NIEUW WEST 1]
[ BEST OF NIEUW WEST 2]
[ BUSHOPPEN LANGS BROEDPLAATSEN ]

Hét eindfeest is in De Vlugt! Na een middag Open Ateliers, rondleidingen, en meer ..
20:00-03:00 Live muziek van uiteenlopende bands dat wordt doorsneden met performance, poëzie en voordrachten. Verwacht worden o.a. Wolfling, Wolfcoat, Labasheeda, en daarna DJ’s. Ook kan je tot middernacht kijken naar de kunst- en cultuurmanifestatie “Same Difference”. De meeste bewoners van De Vlugt, die overdag ook open atelier houden, participeren in deze bijzondere overzichtstentoonstelling met bijzondere excerpts van hun werken.
[ Facebook event met meer info ]
[ De Vlugt op de kaart ]

STADEXPEDITIE NIEUW AMSTERDAM DOOR PAKHUIS DE ZWIJGER

Met Nieuw Amsterdam belicht Pakhuis de Zwijger de stad Amsterdam in transitie. Niet gepland vanuit directiekamers van projectontwikkelaars en beleidsmakers, maar gemaakt door mensen achter al die kleine en grote initiatieven in de stad. Want juist die initiatieven geven de stad en haar bewoners hun energie, hun unieke karakter en hun gevoel bij elkaar te horen. Mensen maken de stad door zelf hun huizen te bouwen, moestuinen met de buren aan te leggen, leegstaand vastgoed te beheren en hun wijk een impuls te geven. Wijkondernemingen die zijn ontstaan vanuit actieve bewoners die de stad of buurt schoner, duurzamer en leefbaarder willen maken.

Tijdens deze eerste editie van de Stadexpeditie Nieuw Amsterdam laten we de kracht van Amsterdamse bewoners en hun initiatieven zien en hoever het effect reikt van hun activiteiten. Meer dan honderd initiatieven zetten op zaterdag 21 september hun deuren wagenwijd open. Tijdens de stadexpeditie maak je kennis met de veelzijdigheid van al deze initiatieven, in hun eigen omgeving, waar zij laten zien waar ze dagelijks mee bezig zijn: Werken aan een mooiere stad.

HANDIGE LINKS VOOR MEER INFO

Broedplaatsendag Nieuw West
www.broedplaatsendagnieuwwest.nl
[ Facebook event Broedplaatsendag Nieuw West ]

Stadsexpeditie Pakhuis De Zwijger
www.dezwijger.nl/NAstadexpeditie
[ Facebook event Stadsexpeditie Pakhuis De Zwijger ]
Op twitter en op facebook kun je zoeken naar de laatste updates via de hashtag #NAstadexpeditie en/of #Stadexpeditie

Leuk? Deel het hier!